top of page

Doğru Partner Mi, O Da Ne?

Güncelleme tarihi: 26 Oca


doğru partner

Doğru Partner Mi, O Da Ne?

Belli bir yaşa gelmiş herkesin zihninde bir ideal partner vardır. Kimisi sarışın, kimisi esmer, kimisi uzun boylu, kimisi kısa boylu birilerini ister. Peki sizce asıl önemli olan sahiden de dış görünüş müdür? İlgi alanlarınızın, hobilerinizin, hayata dair genel hedeflerinizin uyuşmadığı bir insana, sırf dış görünüşü size hitap ediyor diye, ne kadar katlanabilirsiniz?

Pek çoğumuzun aklına hayalindeki kişiyi sorduğumuzda ideal partnerin dış görünüşü gelir. Fakat, sağlıklı ve uzun soluklu bir birlikteliği belirleyen faktörler boy, kilo, saç renginden çok daha fazlasını gerektirir. Harvard Mezunu Davranış Bilimci ve İlişki Danışmanı Logan Ury’e göre, çoğumuzun aklına ilk gelen ideal fiziksel özellikler, aslında bizim ilk etapta, tabiri caizse bir mezuniyet balosu kavalyesi baktığımıza delalet ediyor. Uzun dönemli bir partner, dış görünüş gözetmeksizin birlikte olduğu kişinin en iyi zamanlarında yanında olduğu gibi en zor zamanlarında da ona destek olur. Bu da bir mezuniyet balosu kavalyesinde değil bir hayat arkadaşında bulunacak bir özelliktir.


Hayatınızın farklı dönemlerinde beraber olduğunuz insanların pek azı hayat arkadaşı standardına layıktır. Evlenilecek bir partner tercih edeceğiniz zaman da aklınıza gelecek ilk sorunun “Benim bu insanla aşk hikayem nasıl olacak?” değil, “Ben bu insanla bir hayat kurabilir miyim?” olmalıdır. Ury’e göre eğer 17 yaşında liseli bir genç değilseniz, partnerinizi seçerken size sadık kalabilecek, her anınızda yanınızda olabilecek birini tercih etmek elzem. Bununla beraber uzun yıllar beraberlik yaşayacağınız bir partnerin duygusal olarak stabil olması, nazik, sadık ve olgun olması da bir o kadar önemli unsurlar. Haydi gelin bu unsurlardan bir kaçını detaylı inceleyelim:


  1. Nezaket: Hayatınızda uzun zaman bulunacak bir romantik partneriniz, nazik olmalı aynı zamanda sizinle ve çevrenizdeki kişilerle her durumda empati kurabilmeli. Bu özellik, sağlıklı ve huzurlu bir birliktelik için azımsanamayacak kadar büyük bir önem teşkil ediyor.

  2. Beklentiler: Her birlikteliğin farklı bir dinamiği olabileceğini belirtmekte fayda var. Bu dinamikler, iki partnerin ideal bir ilişkiden beklentilerinin nasıl olduğuyla ilişkindir. Kendinize, ilişkiden beklentilerinin sizinle uyumlu olduğu bir partner bulmanız, mutlu bir birlikteliğin kapılarını size açacaktır.


  1. İş-Yaşam Dengesi: Uzun dönemli, sağlıklı bir ilişki için iş-yaşam dengesini tutturabilmek gerekli. Kendinize işine verdiği önem kadar, özel hayatına da önem veren ve sevdikleriyle vakit geçirmeyi önceliklendiren bir partner seçin.


  1. İletişim Becerileri: Hayatınıza, sizi kırmamaya özen göstererek açıkça ve dürüstçe fikirlerini belirten birini almanız, uzun zamanlı düşünüldüğünde, her birliktelikte yaşanabilecek krizleri en az hasarla atlatmanıza yardımcı olacaktır.


  1. Ortak İlgi Alanları: İlişkiler baz alındığında, zıt kutupların birbirini çekeceği oldukça büyük bir yalandır. Bir ilişkiye başlamadan önce, kendi değer yargılarınızı, hayallerinizi, hedeflerinizi, ilgi alanlarınızı iyice değerlendirip; benzer unsurlara değer veren ve önceliklendiren birini seçmeniz gerekli.


Anlayacağınız üzere, uzun zamanlı ve sağlıklı bir birlikteliği destekleyen pek çok etken vardır. Elbetteki kusursuz partner ve birliktelik diye birşey yoktur, fakat yine de hayatınıza birini alırken körü körüne size, yaşam tarzınıza ve değer yargılarınıza uymayacak birini tercih etmemek de elzem. Bununla beraber, sağlıklı ve uzun soluklu bir birliktelik az önce sıralanan beş maddeden çok daha fazlasını gerektirmektedir. İleriki yazılarımızda partner tercihiyle ilgili daha ince detaylara değineceğiz. Bizi takipte kalmayı ihmal etmeyin.


Yazan: Psikolog Neslihan Çalışkan (Uma Psikoloji Staj Programı)


İletişim Bilgilerimiz Doğru Partner mi? O da Ne?

Şişli İstanbul'da bulunan merkezimize ulaşabilirsiniz.


E-posta: info@umapsikoloji.com Telefon: +90 530 403 05 90


Sosyal Medya:




 
 
 

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page