top of page
Yazarın fotoğrafıUma Psikoloji

Online Terapi Nedir?


Ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellerin ve danışanlarının terapi sürecini gerçekleştirmek için interneti kullandığı her türlü profesyonel terapötik etkileşime “online terapi” diyoruz.



Online terapi çeşitli şekillerde gerçekleşebilir. Tek başına bir hizmet olarak sağlanmakta, aynı zamanda geleneksel yüz yüze klinik çalışmalara ek olarak kullanılmaktadır (Yager, 2001). Ruh sağlığı uzmanları, online hizmetleri kendi işlerine entegre etmenin birçok ilginç yolunu buluyor. Son olarak, ruh sağlığı uzmanlarının internette online testler (Barak & 270 Journal of Clinical Psychology, Mart 2004 English, 2002), kariyer danışmanlığı (Boer, 2001) ve tüketiciler için bilgi kaynağı Web siteleri dahil olmak üzere çeşitli hizmetler sağlamak için internete başvurdukları unutulmamalıdır (Grohol, 1999).



Online terapi, kısıtlı hareketliliğe, zaman kısıtlamalarına ve ruhsal sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı olduğu kişilere hizmet etme potansiyeline de sahiptir. Uzak bölgelerde veya uygun bir terapiste erişimi olmayan bölgelerde yaşayan insanların yanı sıra, dil engelleri nedeniyle bir ruh sağlığı uzmanına danışmayacakları ülkelerde çalışan, seyahat eden ve taşınan insanlara da oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor.





Etik mi?



Etik olmadığının savunulmasındaki temel sebeplerden biri teröpatik ilişkinin kurulamayacağının düşünülmesi ama araştırmalar gösteriyor ki özellikle bilişsel davranışçı yaklaşım teknikleri kullanılarak yapılan çalışmalarda bu ilişki kuruluyor, online terapi işe yarıyor ve danışanlar online terapiden oldukça memnun kalıyorlar (Cook, J. E., & Doyle, C., 2002, Working alliance in online therapy as compared to face-to-face therapy: Preliminary results. CyberPsychology & Behavior, 5(2), 95-105.).




Bir diğer tartışma konuşu danışanın kendisine verebileceği olası bir zararda, tehlike durumunda terapistin danışandan oldukça uzak olması. Ama online terapi yapan uzmanlar halihazırda online terapinin risk grubundaki danışanlara uygun olmadığını kabul ediyorlar. Online terapi sadece danışan online terapiye uygunsa tercih ediliyor. Olası bir acil durumda ise terapistler yüz yüze yapılacak görüşmeler için de kendilerini programlayarak kriz durumlarını çözebiliyorlar.




Başka bir sorun tabii ki gizlilik ve online terapi esnasında verilen bilgilerin nasıl kullanılacağı. Ama hepimiz biliyoruz ki bu geleneksel terapinin de bir problemi ve onun için bulunan çözümlerin bir çoğu online terapi için de geçerli. Sadece terapistin biraz daha dikkatli olması, bilgilendirilmiş onam formu imzalatması, bilgisayarına şifre koyması, dosyalarına şifre koyması gibi önlemler gerektiren bir konu. Ayrıca gizlilik konusunu için “Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası” [Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA)] kurallarına uyularak terapi yapılıyor olması da koruyucu bir önlem.



Online Terapinin Kabul Gördüğü Bazı Kurumlar


  • American Psychological Association-APA

  • American Counselling Association-ACA


Kaynak: Mallen, M. J., Vogel, D. L., & Rochlen, A. B. (2005). The practical aspects of online counseling: Ethics, training, technology, and competency. The Counseling Psychologist, 33(6), 776-818.


26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page